Polismuseet med på Polisens dag den 27 augusti

Utgivningsdatum 17.8.2022 11.50
Nyhet

Vi har öppet på Polisens dag lördagen den 27 augusti klockan 12–17. Välkommen att bekanta dig med Årets museum på plats eller virtuellt!

På Polismuseet i Hervanta i Tammerfors visas nu två utställningar. Den permanenta utställningen Polisen på plats! berättar om hur polisens arbete förändras genom att förevisa brotts- och olycksfall under olika tidsperioder. Den aldrig tidigare skådade förfalskningsutställningen Den färgade sanningen – Konstbrott i Finland presenterar centrala konstbrott som begåtts i Finland och polisens utredning av dem.

– Museibesökare får se förfalskningar av till exempel Gallen-Kallelas, Schjerfbecks, Picassos och Légers arbeten. Utställningen består av verk som beslagtagits av polisen och dömts förverkade till staten som hjälpmedel vid brott och som är en del av museets samling av förfalskningar. Ett av syftena med vår utställning, som har visat sig vara ett dragplåster, är att varna människor för bedrägliga konsthandlare, säger intendent Tiina Tuulasvaara-Kaleva.

Polismuseet – gratis för hela familjen

Polismuseet bjuder på mycket att se och uppleva för hela familjen. Lev in dig i rollen som brottsutredare, undersök föremål, sätt dig i polisbilen eller spela till exempel ett virtuellt patrulleringsspel.

– Dessutom har vi en egen avdelning för barn med ett utklädningsskåp som är en riktig skatt: där finns polisoveraller i barnstorlek som knattepoliserna på polisstationen Pokela kan använda under sin vistelse i museet.

Inträdet till Polismuseet är gratis.

Man kan även besöka museet på distans. I det virtuella museet kan du bekanta dig med webbutställningar och virtuella rundvandringar. På Polismuseets YouTube-kanal kan du bland annat titta på intressanta videoberättelser om konstbrott och delta i häxan Antti Lieroinens tidsresa. En del av YouTube-videorna har textning på svenska.