Navigeringsmeny

Vaihtuvat näyttelyt sisältö ruotsi

Tillfälliga utställningar

Gör en djupdykning i polisverksamheten i de tillfälliga specialutställningarna! De tillfälliga utställningarna berättar om olika teman i polisarbetet. Specialutställningarna pågår vanligen i 2–3 år.

På den här sidan ser du de tillfälliga utställningarna som pågår i Polismuseet just nu. Här hittar du också information om kommande utställningar.

Alla utställningar i Polismuseet har text på svenska, finska och engelska.

Den färgade sanningen – Konstbrott i Finland

Vad är konstbrott och hur utreds de? Hur säljs konstförfalskningar och vem köper förfalskad konst?
Utställningen Den färgade sanningen – Konstbrott i Finland presenterar de största konstbrotten som begåtts i Finland och polisundersökningarna av dessa.

Ett konstverk som studeras med ett förstoringsglas.

Bild: Polismuseet

I utställningen visas förfalskningar av till exempel Gallen-Kallelas, Schjerfbecks, Picassos och Légers verk. Alla verk hör numera till Polismuseets samlingar. De har ursprungligen beslagtagits i samband med polisens förundersökning och dömts förverkade till staten som hjälpmedel vid brott.

Utställningen är inte en konstutställning utan den berättar om konstbrott och deras historia samt om den utredning som polisen och konstexperterna gör tillsammans. Samtidigt får besökarna veta till exempel hur man kan se skillnad på förfalskad och äkta konst och vilka knep svindlarförsäljarna använder i konsthandeln.

Utställningen Den färgade sanningen visas på Polismuseet från och med 26.3.2021.

Läs nyhet om utställningen (25.3.2021)