Navigeringsmeny

Vaihtuvat näyttelyt sisältö ruotsi

Tillfälliga utställningar

Gör en djupdykning i polisverksamheten i de tillfälliga specialutställningarna! De tillfälliga utställningarna berättar om olika teman i polisarbetet. Specialutställningarna pågår vanligen i 2–3 år.

På den här sidan ser du de tillfälliga utställningarna som pågår i Polismuseet just nu. Här hittar du också information om kommande utställningar.

Alla utställningar i Polismuseet har text på svenska, finska och engelska.

Maja och Mörkö – Polisfordon i terräng och trafik

Polisen rör sig på land, i vattnet och i luften – på små gator i städerna, på landsvägar, i fjäll och i vattenområden. Specialutställningen Maja och Mörkö presenterar ett brett spektrum av polisfordon: bilar, motorcyklar, skotrar, snöskotrar och fyrhjulingar.

På utställningen finns till exempel Saab 99 som är bekant för många, men också mer sällsynta polisfordon, såsom världens snabbaste polismotorcykel, Kawasaki Ninja H2 SX. Det äldsta fordonet på utställningen är Renault Goélette från 1962, som en gång i tiden användes av polisen i Tammerfors och slutligen av klovnen Pelle Hermanni i barnprogrammet med samma namn på TV2.

Allmän bild av Polismuseets specialutställning där bland annat polisens bilar och motorcyklar är utställda.

Bild Roosa Lehtonen

Den maja som nämns i specialutställningens namn, det vill säga en patrullbil av paketbilsmodell, är också utställd och museibesökarna kan stiga in och sätta sig i bilen. Det andra fordonet som nämns i utställningens namn, det vill säga Mörkö, finns inte på museet, men det presenteras i ord och bilder. Mörkö är smeknamnet på ett mörkt manskapstransportfordon med förstärkt yta som används av poliser som har i uppgift att hantera folkmassor.

På utställningen Maja och Mörkö lär sig besökaren om såväl polisfordonens historia som nuläget. I polisens fordonspark ingår numera till exempel bepansrade fordon, bilar utrustade för brottsplatsundersökning, snöskotrar, vattenskotrar och obemannade luftfarkoster. Utställningen berättar också om polisens körutbildning och hur den utvecklas. Utställningen lämpar sig för museibesökare i alla åldrar.

Specialutställningen är öppen fram till 4.12.2027.

Nyhet om att utställningen öppnas

Bilder med anknytning till utställningen i bildbanken på vår webbplats

Se videon om utställningen Maja och Mörkö

Texterna i videon är endast på finska.

Du kan endast se den inbäddade videon om du har godkänt webbplatsens kakor. Du kan redigera dina kakinställningar på sidan Information om webbplatsen vid Kakor. Om du inte vill godkänna kakor kan du titta på videon på vår YouTube-kanal.

Inställningar för kakor på sidan Information om webbplatsen

Titta på videon om utställningen Maja och Mörkö på vår YouTube-kanal

Maijat ja möröt logo sv

Maja och Mörkö-utställningens symbolbild med texten "Polisfordon i terräng och trafik" utöver utställningens namn. Utöver texten syns ett rykande bildäcksspår på asfalten.

 

Maijat ja möröt Ajoneuvot kokoelmissa infolaatikko sv

Fordon i samlingar

Polismuseets samlingar omfattar över 30 fordon, många fotografier av bilar, motorcyklar och andra fordon samt tiotals timmar videor om bland annat körutbildning.

På det riksomfattande specialmuseet för vägtrafik Mobilias webbplats i tjänsten eKokoelmat finns mycket information om polisens fordon (på finska, en del av informationen även på engelska).

Information om polisens fordon i Mobilias eKokoelmat-tjänst

Etsitkö aiemman näyttelyn tietoja? sv

Söker du information om en tidigare utställning?

Under årens lopp har vi presenterat den finska polisens historia och verksamhet ur många olika synvinklar. Teman för de tillfälliga specialutställningarna har varit till exempel konstförfalskningar, polisutbildning, polishundsverksamhet, polisens användning av maktmedel och Skyddspolisen.

Du hittar Information om avslutade utställningar under Tidigare utställningar.

Gå till Tidigare utställningar