Perusnäyttely hero ruotsi

Permanent utställning

Hur har polisens arbete förändrats under decennierna? Vad gjorde egentligen en skjutsrättare eller en vårdpolis? När inleddes nätpolisernas arbete i Finland?

Polismuseets permanenta utställning Polisen på plats! ger svar på dessa och många andra frågor. Välkommen att bekanta dig med intressanta berättelser och föremål! 

Utställningens emblem i museirummet, på bilden står det: Poliisi paikalla! (Polisen på plats!) Bild Polimuseet

Perusnäyttely sisältö ruotsi

Från häxjakter till cyberbrottslighet

Den permanenta utställningen Polisen på plats! skildrar såväl häxjakt, dråp och förräderi som dagens cyberbrottslighet. I utställningen kan man gå längs de gator och gränder där polisen utför sitt dagliga arbete. I utställningen visas “det brottsliga landskapet” under olika tidsperioder: brott, olyckor och livets avigsidor bland polisens kunder.

Museibesökaren kan bland annat sätta sig på tingsstenen bredvid avrättningsyxan och fundera över forna tiders stränga rättspraxis och upprätthållande av ordning.

Bild av museets utställning. På bilden syns bland annat en träpulka på vilken fångar transporterades. I vitrinen finns en gammal uniformsrock.

Bild Polismuseet, Pia Penttilä

En viktig synvinkel är förändringen av relationen mellan polisen och medborgarna: hur man har uppfattat polisen och hurdan roll polisen har haft under olika tidsperioder. Fortfarande i början av självständighetstiden patrullerade till exempel konstaplarna med sträng uppsyn på gatorna och övervakade ordningen. Leenden och onödigt småprat med medborgarna var inte lämpligt uppförande för en polis.

Även föremål från Kriminalmuseet finns utställda i den permanenta utställningen. Kriminalmuseet är inte öppet för allmänheten på grund av säkerhets- och dataskyddsskäl, men på utställningen är det möjligt för alla att bekanta sig med några av Kriminalmuseets intressanta föremål och berättelser.

Den permanenta utställningen passar för alla åldrar. Utställningstexterna är på finska, svenska och engelska. Även en avgiftsfri audioguide finns tillgänglig på svenska, finska och engelska.

En gammal kamera och en registreringsstol där de misstänkta fotograferades för polisens register.

Bild Polismuseet, Pia Penttilä

Titta och prova

I aktivitetsrummet i anslutning till den permanenta utställningen, det vill säga i TOTI-rummet, erbjuds många slags aktiviteter och upplevelser. I rummet finns bland annat barnens polisstation Pokela, en vägg med föremål som du får röra och Kino, där du kan titta på filmer med polistema.

Se också hur polisbilen ser ut inuti och ta en bild av dig själv i polisbilen!

Läs mer på sidan Aktiviteter och upplevelser

Perusnäyttely Tutustu virtuaalisesti infolaatikko sv

Bekanta dig virtuellt med utställningen Polisen på plats!

Besök Polismuseet virtuellt med din egen dator eller telefon. Bekanta dig med föremål och lokalen, känn av stämningen – kom på en virtuell rundvandring med endast några klick! Den virtuella presentationen öppnas i Digimuseets webbtjänst.

Utställningen Polisen på plats! i Digimuseets webbtjänst