Navigeringsmeny

Tekemistä ja kokemista sisältö ruotsi

Aktiviteter och upplevelser

Lev in dig i rollen som brottsutredare, undersök föremål, sätt dig i polisbilen och spela ett virtuellt spel om patrullering – det finns mycket att se, göra och uppleva på Polismuseet.

Aktivitetsrummet vid den permanenta utställningen har en polisstation Pokela för barn, virtuella spel som handlar om patrullering och brottsplatser, en spelhörna och en bio.

Knattepoliser i Pokela

På Polismuseets barnavdelning, på polisstationen Pokela, finns det mycket att göra för unga museibesökare. Här kan barnen till exempel sätta sig bakom ratten på en polisbil och leka med polisstationens leksaker.

I den blå garderoben finns en verklig skatt: polisoveraller i barnstorlek, som knattepoliserna i Pokela kan använda under sin vistelse i museet. 

Läs mer om Pokela och museibesök med barn

Polisoveraller som passar barn.

Bild Polismuseet

Lös kassaskåpsinbrottet

Hittar du ledtrådarna, vem är den skyldiga?

Museibesökarna kan pröva på att lösa ett fiktivt inbrott i ett kassaskåp. Spelarna löser fallet med hjälp av förstärkt verklighet (AR): de letar efter ledtrådar med surfplatta, förhör misstänkta personer och försöker lista ut vem som är skyldig. Slutledningsförmåga och eftertanke behövs, precis som av en riktig brottsutredare.

Spelet som handlar om en brottsplats kan spelas ensam eller tillsammans med en eller två kompisar. Spelet passar inte för de allra minsta museibesökarna, eftersom spelarna måste kunna läsa och följa anvisningarna. Rekommenderad ålder är 12 år. De som är yngre kan delta i spelet tillsammans med en vuxen.

En museibesökare söker tips i ett brottsplatsspel på en surfplatta.

Bild Polismuseet, Pia Penttilä

Följ med polispatrull 501

Såg du något konstigt i den mötande bilens registeruppgifter? Svängde bilen framför dig i förbjuden körriktning?

I Polismuseets virtuella spel ska medföraren upptäcka till exempel trafikförseelser och viktiga radiomeddelanden under patrulleringskörningen.

Spelets språk är finska, men det går bra att följa spelet även om man inte förstår finska.

Spelet passar museibesökare i alla åldrar.

Spela, se och testa

I Polismuseets aktivitetsrum kan du till exempel spela brädspel och delta i frågesporten Polis och tjuv. Bio visar filmer med polistema. De flesta filmerna är finskspråkiga, men det går bra att se på dem även om man inte förstår språket.

Hos oss kan du titta in i en riktig polisbil. Ta in stämningarna på förarplatsen, kolla arbetsutrymmet mitt i bilen eller ta en selfie transportutrymmet längst bak.

Arbetsredskap och utrustning finns framsatta på en vägg, där det är tillåtet att röra och undersöka föremålen. Föremålen är försedda med informativa texter på punktskrift (finska systemet).

På Prova på -väggen med föremål som får vidröras i Polismuseet finns polisens arbetsredskap och utrustning, som man får undersöka och röra vid.

Bild Polismuseet, Pia Penttilä

Tekemistä ja kokemista linkkilista oikea palsta ruotsi