Navigeringsmeny

Verkkonäyttelyt sisältö ruotsi

Webbutställningar

Du kan bekanta dig med polisens historia genom webbutställningarna, även om du inte besöker Polismuseet i Tammerfors. Webbutställningarna är öppna även då museet är stängt.

Länkarna till Polismuseets webbutställningar finns på den här sidan. Länkarna öppnar ett nytt fönster utanför webbplatsen poliisimuseo.fi.

Brott och kärlek – Avkriminaliseringen av homosexuella handlingar

Homosexualitet var ett brott i Finland från 1894 till 1971. Webbutställningen Brott och kärlek öppnades 2021, då det hade gått 50 år sedan homosexuella handlingars straffbarhet ströks ur strafflagen och 40 år sedan homosexualiteten avlägsnades från sjukdomsklassificeringen.

Webbutställningen berättar om de här förändringarnas betydelse för polisens verksamhet och för sexuella minoriteters rättigheter.

Bekanta dig med webbutställningen Brott och kärlek

Bildkollage på webbutställningens startsida. Till vänster på bilden beslagtar polisen en skylt där det står Kehotan homoseksuaalisuuteen (Jag uppmanar till homosexualitet). Till höger på bilden syns en ridande polis som leder Pride-tåget, de som går med i tåget bär regnbågsflaggor. På kollagebilden står det: Brott och kärlek – Avkriminalisering av homosexuella handlingar.

Bilder Arbetararkivet, Hannu Vierula och Museiverket, Melissa Hanhirova

Polisen i det självständiga Finland

I början av Finlands självständighetstid var poliserna fruktade ämbetsmän, idag säkrar de en trygg vardag och åtnjuter medborgarnas omfattande stöd. Webbutställningen Polisen i det självständiga Finland ger en koncentrerad översikt över hur poliskåren utvecklats från oredan i början av självständighetstiden till dagens samhälle.

Utställningen skildrar förändringarna i polisens arbetsbeskrivning och verksamhetsmiljö. Omkring 100 fotografier från hundra års tid ingår i materialet.

Se webbutställningen Polisen i det självständiga Finland

En bild av startsidan för webbutställningen där det står ”Polisen i det självständiga Finland”. Bokstäverna är placerade så att färgerna bildar en bild av Finlands flagga.

Bild Polismuseet

Från knäbyxor till overall – Finska polisuniformer genom tiderna

Hur såg polisens tjänsteuniform ut i början av Finlands självständighetstid? Hurdan uniform bar en gentlemannapolis? När började ordningspolisen använda fältoverall?

Webbutställningen visar i text och bild exempel på olika overaller, kördräkter, huvudbonader, skor samt uniformsrockar. Polisuniformens utveckling kan följas längs en tidslinje eller enligt tema. Därtill hittar du presentationsbilder över kläder med tillhörande beteckningar, samt originaltexter till författningar där man kan se hur uniformen har definierats vid olika tider.

Se webbutställningen Från knäbyxor till overall

En bild av startsidan för webbutställningen. På bilden provas polisens uniform. På bilden finns texten ”Från knäbyxor till overall. Finska polisuniformer genom tiderna.”

Bild Polismuseet