Navigointivalikko

Verkkonäyttelyt sisältö

Verkkonäyttelyt

Verkkonäyttelyiden avulla voit tutustua poliisin historiaan, vaikka et pääsisi paikalle Poliisimuseoon Tampereelle. Verkkonäyttelymme ovat avoinna silloinkin, kun museo on suljettuna.

Tältä sivulta löydät linkit Poliisimuseon verkkonäyttelyihin. Linkit avautuvat uuteen ikkunaan poliisimuseo.fi-sivuston ulkopuolelle.

Rikos ja rakkaus – Homoseksuaalisten tekojen dekriminalisointi

Homoseksuaalisuus oli Suomessa rikos vuosina 1894–1971. Rikos ja rakkaus -verkkonäyttely julkaistiin vuonna 2021, jolloin tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun homoseksuaalisten tekojen rangaistavuus poistettiin rikoslaista ja 40 vuotta siitä, kun homoseksuaalisuus poistettiin tautiluokituksesta.

Verkkonäyttely kertoo näiden muutosten merkityksestä poliisin toiminnalle ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksille.

Tutustu Rikos ja rakkaus -verkkonäyttelyyn

Verkkonäyttelyn aloitussivun kuvakollaasi. Kuvassa vasemmalla poliisi takavarikoi henkilöltä kyltin, jossa lukee Kehotan homoseksuaalisuuteen. Kuvassa oikealla on ratsupoliisi ratsailla Pride-kulkueen kärjessä, kulkueessa kannetaan sateenkaarilippuja. Kollaasikuvan päällä lukee: Rikos ja rakkaus – Homoseksuaalisten tekojen dekriminalisointi.

Kuvat Työväen arkisto, Hannu Vierula ja Museovirasto, Melissa Hanhirova

Itsenäisen Suomen poliisi

Suomen itsenäisyyden alussa poliisit olivat pelättyjä virkamiehiä, nyt laajasti kansalaisten luottamusta nauttivia arjen turvaajia. Itsenäisen Suomen poliisi -verkkonäyttely on tiivis yleisesitys, miten Suomen poliisi on kehittynyt itsenäisyyden alun sekasorrosta nykypäivään.

Kuvaamme näyttelyssä poliisin työnkuvan ja toimintaympäristön muutosta. Verkkonäyttelyssä on noin 100 valokuvaa sadan vuoden ajalta.

Tutustu Itsenäisen Suomen poliisi -verkkonäyttelyyn

Verkkonäyttelyn aloitussivun kuva, jossa lukee: Itsenäisen Suomen poliisi. Kirjaimet on aseteltu niin, että värit muodostavat Suomen lipun kuvion.

Kuva Poliisimuseo

Pussihousuista haalareihin – Poliisin virkapuku Suomessa

Miltä poliisin virkapuku näytti Suomen itsenäisyyden alussa? Mikä oli herrasmiespoliisin univormu? Milloin kenttähaalari tuli käyttöön järjestyspoliisilla?

Verkkonäyttelyssä on kuvia ja tekstejä esimerkiksi haalareista ja ajopuvuista, päähineistä, jalkineista sekä virkatakeista. Poliisin virkapuvun kehitystä voi seurata aikajanan mukaan tai teemoittain. Esillä on myös mallipiirroksia vaatteista ja niihin kuuluvista tunnuksista sekä säädösten alkuperäisiä tekstejä, joista näkee, miten virkapuku on määritelty eri aikoina.

Tutustu Pussihousuista haalareihin -verkkonäyttelyyn

Verkkonäyttelyn aloitussivun kuva, jossa sovitetaan poliisin virkapukua. Kuvan päällä lukee: Pussihousuista haalareihin. Poliisin virkapuku Suomessa.

Kuva Poliisimuseo