Navigeringsmeny

Poliisi fiktiossa sisältö ruotsi

Polisen i fiktionen

Polisen i fiktionen skildrade hur inhemsk fiktiv litteratur, film och tv har format medborgarnas föreställningar om polisen och polisens arbete. Utställningen tog avstamp i 1800-talets smädedikter och fortsatte fram till dagens mångsidiga produktion.

Allmän bild av utställningen Polisen i fiktionen. På bilden går två museibesökare till utställningen, runt omkring dem finns tecknade bilder som anknyter till utställningen.

Bild Polismuseet

Polismuseet arrangerade en lättsam omröstning om vilken poliskaraktär som är mest omtyckt, då utställningen förbereddes. Reinikainen och kommissarie Palmu med medhjälpare framstod som klara vinnare. Förutom dessa två favoriter ingick även en mängd andra poliskaraktärer i utställningen.

Utställningen lyfte också fram yrkesverksamma polisers syn på deckarnas poliskaraktärer och sinnebilderna om polisarbete. Även de skrivande poliserna Marko Kilpi, Mikko Karppi och Pasi Lönn ingick i utställningen, med sina berättelser om hur de förenar polis- och författararbetet.

Utställningen var öppen från våren 2013 till hösten 2014.

Två museibesökare bekantar sig med en utställning. I förgrunden finns skyltar som visar till olika städer.

Bild Polismuseet

Se intervjuerna som hör till utställningen

Intervjuerna är på finska.

Se intervjun med Marko Kilpi på Polismuseets YouTube-kanal

Se intervjun med Mikko Karppi på Polismuseets YouTube-kanal

Se intervjun med Pasi Lönn på Polismuseets YouTube-kanal

Du kan endast se inbäddade videor om du har godkänt webbplatsens kakor. Du kan redigera dina kakinställningar på sidan Information om webbplatsen vid Kakor. Om du inte vill godkänna kakor kan du titta på videorna på Polismuseets YouTube-kanal.

Inställningar för kakor på sidan Information om webbplatsen