Perusnäyttely hero

Perusnäyttely

Miten poliisin työ on muuttunut vuosikymmenten aikana? Mitä teki kyytirättäri, entä huoltopoliisi? Milloin Suomen ensimmäiset nettipoliisit aloittivat työnsä?

Poliisimuseon Poliisi paikalla! -perusnäyttely vastaa näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Tervetuloa tutustumaan kiinnostaviin tarinoihin ja esineisiin!

Näyttelyn tunnuskuva museotilassa, kuvassa lukee: Poliisi paikalla! Kuva Poliisimuseo

Navigointivalikko

Perusnäyttely sisältö

Noitavainoista kyberrikollisuuteen

Poliisi paikalla! -perusnäyttelyssä kerromme niin noitavainoista, henkirikoksista, valtionpetoksista kuin nykypäivän kyberrikollisuudestakin. Pääset kulkemaan pitkin katuja ja kujia, joiden varsilla poliisin arjen työ tapahtuu. Esillä on eri aikakausien "rikollista maisemaa": rikoksia, onnettomuuksia ja poliisin asiakkaiden elämän nurjaa puolta.

Voit muun muassa istahtaa käräjäkiville mestauskirveen viereen ihmettelemään entisajan ankaraa oikeuskäytäntöä ja järjestyksenpitoa.

Näkymä museon näyttelyyn. Kuvassa näkyy muun muassa puinen ahkio, jolla kuljetettiin vankeja. Vitriinissä poliisin vanha virkatakki.

Kuva Poliisimuseo, Pia Penttilä

Tärkeä näkökulma näyttelyssä on poliisin ja kansalaisten suhteen muutos: millaisena poliisi on nähty ja millainen on ollut poliisin rooli eri aikoina. Esimerkiksi vielä Suomen itsenäisyyden alussa konstaapelit kävelivät tiukan näköisinä kadulla ja valvoivat järjestystä. Turha jutustelu kansalaisille ja hymyileminen eivät sopineet konstaapelin käytökseen.

Perusnäyttelyssä esittelemme myös Rikosmuseon esineistöä. Rikosmuseo ei ole turvallisuus- ja tietosuojasyistä avoinna suurelle yleisölle, mutta näyttelyssämme kuka tahansa voi päästä tutustumaan joihinkin Rikosmuseon kiinnostaviin esineisiin ja niihin liittyviin tarinoihin.

Perusnäyttely sopii kaikenikäisille museovieraille. Näyttelyn tekstit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Saatavilla on myös ilmainen ääniopastus suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Vanha kamera ja rekisteröintituoli, jossa epäiltyjä kuvattiin poliisin rekisteriin.

Kuva Poliisimuseo, Pia Penttilä

Katsele ja kokeile

Perusnäyttelyn yhteydessä olevassa toiminnallisessa tilassa eli TOTI-tilassa on tarjolla monenlaista tekemistä ja kokemista. Tilasta löytyvät muun muassa lasten poliisikamari Pokela, kosketeltavien esineiden seinä ja Kino, jossa voit katsella poliisiaiheisia filmejä.

Tutustu myös oikean poliisimaijan sisätiloihin ja ota kuvan itsestäsi poliisiautossa!

Lue lisää Tekemistä ja kokemista -sivulta

Perusnäyttely Tutustu virtuaalisesti infolaatikko

Tutustu Poliisi paikalla! -näyttelyyn virtuaalisesti

Kulje Poliisimuseossa virtuaalisesti käyttämällä omaa tietokonettasi tai puhelintasi. Tutustu esineisiin ja tiloihin, aisti tunnelmia – klikkaa itsesi virtuaalikierrokselle! Virtuaaliesittely avautuu Digimuseon verkkopalvelussa.

Poliisi paikalla! -näyttely Digimuseon verkkopalvelussa