Poliisimuseo tallentaa jatkossa Suojelupoliisin historiallista esineistöä. Museon kokoelmiin siirtyvät esimerkiksi vakoiluun liittynyt salainen postilaatikko 1950-luvulta ja merestä 1970-luvulla löytyneitä pulloja, jotka oli tarkoitettu kielletyn materiaalin salakuljetukseen.
Suojelupoliisi ja Poliisiammattikorkeakoulu, johon Poliisimuseo kuuluu, ovat solmineet sopimuksen Suojelupoliisin historiallisen esineistön tallentamisesta museon kokoelmiin. Samalla sovittiin muusta yhteistyöstä Suojelupoliisin historian tallentamisessa.
– Suojelupoliisin historia on erittäin mielenkiintoista ja Suomen valtion toiminnan kannalta tärkeää. On välttämätöntä, että Suojelupoliisin ja sen edeltäjien historiallisesti merkittävien materiaalien säilyminen varmistetaan, sanoo Poliisimuseon intendentti Lauri Haavisto.
Poliisimuseon kokoelmissa on jo aiemminkin ollut joitakin Supon esineitä, kuten mikrofilmauslaitteita ja kameroita. Vuosina 2011–2012 museossa oli esillä Ohranasta Supoon -erikoisnäyttely, jossa museovieraat saivat muun muassa tutustua Suojelupoliisin panssaroituun autoon ja nähdä, millaisessa sellissä pidettiin maanpetoksesta epäiltyjä sotavuosien aikana.
– Uusi sopimus Suojelupoliisin kanssa ei tuo heti museon vitriineihin uusia esineitä kävijöiden ihmeteltäviksi, mutta jatkossa varmasti laitamme esille myös Suposta saatua materiaalia ja kerromme esineisiin liittyviä tarinoita. Poliisimuseon kokoelmissa on tällä hetkellä noin 24 000 esinettä ja 141 000 valokuvaa, joten kaikki aineisto ei voi kerralla päätyä museovieraiden nähtäväksi.
Suojelupoliisi oli aiemmin osa muuta poliisihallintoa, mutta siirtyi vuonna 2016 sisäministeriön alaisuuteen. Siirron takia Suojelupoliisin historian tallentaminen ei enää kuulunut Poliisimuseon tehtäviin, kunnes nyt sovittiin toisin.