Navigeringsmeny

Järjestys romahtaa sisältö ruotsi

Ordningen bryter samman 1917 – När hatet blev en dygd och hämnden en förtjänst

Utställningen Ordningen bryter samman 1917 tog museibesökaren med sig genom händelserna under det kaotiska året då Finland föddes. Vad händer då motsättningarna delar landet och medborgarna inte längre litar på ordningsmakten?

Allmän bild av utställningen Ordningen bryter samman 1917. På bilden bekantar sig museibesökare med utställningen, i lokalen syns bland annat gamla flaggor och fotografier.

Bild Polismuseet Henri Hautamäki

Utställningen berättade om de dramatiska händelserna 1917. Efter den ryska revolutionen i mars hade finländarna ingen gemensam uppfattning om vem som hade makt att upprätthålla ordningen. Motsatta grupper började grunda garden för att värna om sin egen säkerhet. Landet var på väg mot inbördeskrig.

Utställningen låt museibesökaren bland annat uppleva den eldfängda stämningen under milisstrejken i Åbo i december 1917 och kika in i en smugglares släde. Vi förevisade sällsynta polisuniformer, och även Jorma Gallen-Kallelas skisser på en tjänsteuniform för polisen i det självständiga Finland.

Utställningen Ordningen bryter samman 1917 var öppen från våren 2017 till hösten 2020.

Smuggelsläde på en utställning.

Bild Polismuseet

Se dramaföreställningen som hör till utställningen

Videon är på finska.

Du kan endast se den inbäddade videon om du har godkänt webbplatsens kakor. Du kan redigera dina kakinställningar på sidan Information om webbplatsen vid Kakor. Om du inte vill godkänna kakor kan du titta på videon på vår YouTube-kanal.

Inställningar för kakor på sidan Information om webbplatsen

Titta på videon på vår YouTube-kanal

Järjestys romahtaa infolaatikko oikea palsta ruotsi

Besök också utställningen på nätet

Utställningen Ordningen bryter samman 1917 hör samman med webbutställningen Polisen i det självständiga Finland, som berättar om hur poliskåren i det självständiga Finland utvecklats.

Gå till webbutställningen Polisen i det självständiga Finland