Från Reinikainen till Repomies - I Polismuseet öppnas en ny specialutställning Polisen i fiktionen

Utgivningsdatum 4.4.2013 0.00
Nyhet

Konstsnö, en plastklädd soffa från 1970-talet, barstolar, polisens snöskoter, en bioljusreklam - alla dessa har behövats för att bygga upp Polismuseets nya specialutställning.

Specialutställningen Polisen i fiktionen som öppnas 5 april 2013 berättar hur den inhemska fiktiva litteraturen, filmerna och tv har format medborgarnas föreställningar om polisen och polisens arbete. Utställningen börjar med smädedikter från början av 1800-talet och slutar med dagens mångsidiga produktion.

- I den nya utställningen kan man sätta sig i Raids bar, besöka en polisstation som inretts i reinikaisstil och se en sammanställning av filmer i Kino-Karhu-teatern som inrättats i museet, berättar museets forskare Tiina Tuulasvaara-Kaleva .

Kända polisgestalter

I specialutställningen förekommer kända polisgestalter från kommissarie Palmu till Rauno Repomies. Publiken kunde också påverka valet av gestalter, för till utställningen valdes vanliga människors favoritpolisfigurer som röstats fram på Facebook. I fokus för specialutställningen står fiktiva finska polisgestalter och beskrivningar av polisarbetet, vilket innebär att till exempel privatdetektiv Jussi Vares inte ingår i utställningen.

Också riktiga poliser kommer till tals: I utställningen kan man höra yrkesverksamma polisers syn på poliserna inom fiktionen och om den bild som skapas av polisens arbete. Som en del av utställningen berättar dessutom dagens skrivande poliser Marko Kilpi , Mikko Karppi och Pasi Lönn hur de har kombinerat polisens och författarens arbete.

Fakta bakom berättelserna

Utställningen presenterar inte endast favoriterna bland polisgestalterna, utan lyfter också fram fakta bakom berättelserna och fiktionens inverkan på verkligheten.

- Ibland avviker den bild som fiktionen skapar från de verkliga händelserna bakom berättelserna och ändå blir den synvinkel verklighet som fiktionen ger. I utställningen är fallet med polisdråpen i Pihtipudas på 1960-talet en sådan händelse. Den bild som tv-serien och filmen gav av händelserna avvek mycket från den i förundersökningsprotokollen. Den synpunkt som fiktionen gav kan till och med ha påverkat presidentens beslut om benådning, säger forskare Tiina Tuulasvaara-Kaleva.

Specialutställningen Polisen i fiktionen har satts upp i samarbete med Nationella audiovisuella arkivet och Museet för levande bilder. Utställningen är öppen till hösten 2014.

» Se hur Polismuseets nya utställning byggs upp i bloggen (endast på finska).
» Presentationssida för specialutställningen

Nyheter Polismuseet Press meddelande importerat från gamla sidor