Från häxjakter till cyberbrottslighet - Polismuseets nya permanenta utställning skildrar förändringen i polisarbetet

Utgivningsdatum 12.6.2019 11.03
Nyhet

Från häxjakter till cyberbrottslighet - Polismuseets nya permanenta utställning skildrar förändringen i polisarbetet

Vad gjorde egentligen en skjutsrättare eller en vårdpolis? När började de första nätpoliserna i Finland? Polismuseets nya permanenta utställning Polisen på plats! ger svar på dessa och många andra frågor.

I utställningen som har premiär torsdagen den 13 juni kan besökaren bland annat sätta sig på tingstenen bredvid giljotinyxan och fundera över forna tiders stränga rättspraxis och upprätthållande av ordning. Utställningen inkluderar såväl häxjakt, som dråp, förräderi och dagens cyberbrottslighet.

Fastän polisens arbete har förändrats under seklernas gång, har några saker förblivit oförändrade.

- Redan konstaplarna i 1800-talets poliskammare i Åbo sysselsattes av stupfulla partyprissar och böter delades ut för vild körning med hästvagn. Varannan polisutryckning idag handlar om berusningstillstånd och trafikövervakning är fortfarande en central del av polisens uppgifter, berättar museets forskare Juha Vitikainen .

Det har å andra sidan skett en väldigt stor förändring i hur polisen förhåller sig till medborgarna: vid självständighetens början gick konstaplarna fortfarande runt på gatorna med sträng uppsyn och övervakade ordningen. Leenden och onödigt småprat med medborgarna passade inte polisens uppförande.

Även föremål från Kriminalmuseet ställs ut

I den nya utställningen skildras förändringen i polisens arbete genom ett “brottsligt landskap” det vill säga brott och olyckor från olika epoker. Brott, olyckor och livets avigsida för polisens kunder finns utplacerade i utställningslokalen längs med uppbyggda vägar, gator och stigar.

- Genom att exempelvis gå in på “Tårarnas stig” ser man material med anknytning till olagliga aborter och människo- och droghandel. Utställningen lyfter också fram saker som förvånar nutidsmänniskan: varför fick man en tillsägelse förr i tiden om man drev omkring på gatorna, eller varför övervakade och anhöll servicepoliserna som ansvarade för lösdrivarlagen, homosexuella?

I utställningen Polisen på plats! visas också föremål från Kriminalmuseet. Kriminalmuseet är på grund av säkerhet och dataskydd inte öppet för en stor publik men nu kan vem som helst bekanta sig med Kriminalmuseets intressanta föremål och deras historia.

Sevärdheter och upplevelser för hela familjen

Polismuseet ligger i Tammerfors och är ett museum med fritt inträde som är öppet för alla. Museet visar upp den finländska polisens historia och polisens verksamhet från medeltiden till våra dagar.

Poliskammaren Pokela som är avsedd för barnbesökare förnyades i början av året. I Pokela finns exempelvis ett eget polishus med garage och finka. Precis som tidigare får barnen prova att klä på sig Pokelas polisoveraller om de vill.

För större besökare finns ett brottsplatsspel där man utreder ett kassaskåpsinbrott. I ett virtuellt patrullbilspel kan man mäta sina färdigheter som hjälpförare i en polisbil.

Den nya permanenta utställningen passar för alla åldrar.

Nyheter Polismuseet Press meddelande importerat från gamla sidor