Kurkkaa kokoelmiin hero

Kurkkaa kokoelmiin

Kurkkaa kokoelmiin -osiossa esittelemme museon kokoelmiin kuuluvia esineitä. Sivuilla esiteltävät esineet eivät välttämättä ole esillä näyttelyissä. Poliisimuseon kokoelmiin kuuluu tuhansia esineitä, joista vain muutama sata on esillä yleisölle.

Vitriinissä vanha poliisikamari. Vitriinin edessä seinällä taulu, jossa mustavalkoinen kuva poliisista virka-asussa. Kuva Poliisimuseo, Jarkko Järvinen

Kurkkaa kokoelmiin sisältö

Kokoelmat

Poliisimuseon kokoelmiin kuuluu noin 15 000 esinettä, 120 000 valokuvaa, 2 600 kirjaa sekä 2 600 filmiä tai multimediaesitystä.

Suurin osa museon kokoelmista on saatu lahjoituksena. Laajimpia kokonaisuuksia ovat Poliisin tekniikkakeskukselta, Liikkuvasta poliisista ja Suojelupoliisista saadut aineistot. Museo tallentaa myös nykyaikaista poliisityötä ja poliisikoulutusta. Esimerkiksi vaihtuvien näyttelyiden yhteydessä tallennetaan näyttelyteeman mukaista aineistoa. Museo oli mukana myös projektissa, jossa tallennettiin suurten urheilukilpailujen katsomoturvallisuusjärjestelyitä.

Monien poliisilaitosten yhteyteen on koottu perinnehuoneita niiden omista historiallisista kokoelmista.

Poliisimuseon ajoneuvokokoelmat säilytetään tieliikenteen valtakunnallisessa erikoismuseossa Mobiliassa. Ajoneuvojen tietoja ja kuvia pääsee selailemaan maksutta Mobilian eKokoelmat-tietokannasta.

Jos haluat tarjota esinettä tai aineistoa Poliisimuseon kokoelmiin, ota museoon yhteys etukäteen [email protected]. Älä lähetä museoon esineitä tai aineistoa etukäteen sopimatta!

Perinnehuoneet

Kaikkea poliisihistoriallista aineistoa ei tallenneta Poliisimuseon kokoelmiin, vaan osa säilytetään paikallisesti. Poliisiyksiköissä on omat museoyhdyshenkilönsä.

Monien poliisilaitosten yhteyteen on koottu perinnehuoneita niiden omista historiallisista kokoelmista. Poliisilaitosten perinnehuoneet ovat avoinna yleisölle vain erityistapahtumien yhteydessä.

Kuvapankki banneri