Navigointivalikko

Mies Poliisimuseon valokuvissa sisältö

Mies Poliisimuseon valokuvissa

Poliisimuseossa vieraili "monen kuvan mies", sastamalainen Seppo Kallio. Miehen sai tulemaan museoon siellä vieraillut sukulainen, joka huomasi tutun miehen poseeraavan suurissa valokuvissa museon seinillä. Seppo Kallio esiintyy kaikkiaan neljässä Poliisimuseon perusnäyttelyn valokuvassa, ja museon kokoelmissa hänestä otettuja kuvia on tallessa useampi kymmen.

Mutta kuinka Seppo Kallio päätyi Poliisimuseon valokuviin? Kallio työskenteli nuorena vastavalmistuneena poliisina 1950 - 1960-luvun vaihteessa Liikkuvan poliisin kansliassa Helsingissä. Yhtenä työtehtävänään hän poseerasi lukuisissa valokuvissa, joilla poliisialokkaita opastettiin esimerkiksi virkapuvun oikeanlaiseen käyttöön, jalkapartiointiin ja hätäpuhelimen käyttöön.

Ylioppilastutkinto avasi ovia

Kallio tuli poliisin palvelukseen poliisikoulutuksen ollessa murrosvaiheessa. Hän ehti käydä kolmessa vuodessa Liikkuvan poliisin alokaskurssin Merimiehenkadulla, miehistökurssin Suomenlinnassa Valtion poliisikoulussa ja alipäällystökurssin Poliisiopistossa Otaniemessä.

Vuonna 1963 Kallio siirtyi Liikkuvasta poliisista hoitamaan Poliisiopiston taloudenhoitajan tointa. Tämän viran hoidon lisäksi hän pääsi opettamaan itsepuolustusta, judoa ja kirjanpitoa. Kovin vankkaa kokemusta Kalliolla ei näistä ennestään ollut, mutta ylioppilastutkinnon katsottiin siihen aikaan pätevöittävän moniin eri tehtäviin.

Seppo Kallio työskenteli 1960-luvun lopulta lähtien poliisihallinnon ulkopuolella.

Kysyttäessä Kalliolta kaipasiko hän koskaan takaisin poliisin palvelukseen, hän vastasi nopeasti: "Kerran poliisi, aina poliisi!"