Murupolku
Navigointivalikko
Väritetty totuus sisältö
Väritetty totuus – Taiderikoksia Suomessa
Mitä ovat taiderikokset ja miten niitä selvitetään? Miten taideväärennöksiä myydään ja ketkä väärennettyä taidetta ostavat?
Kuva Poliisimuseo, Jarkko Järvinen
Väritetty totuus – Taiderikoksia Suomessa -näyttely esitteli keskeisiä Suomessa tehtyjä taiderikoksia ja poliisin niistä tekemää tutkintaa.
Näyttelyssä yleisö pääsi näkemään väärennöksiä esimerkiksi Gallen-Kallelan, Schjerfbeckin, Picasson ja Légerin töistä. Kaikki teokset kuuluivat Poliisimuseon kokoelmiin. Alun perin ne oli takavarikoitu poliisin esitutkinnan yhteydessä ja tuomittu valtiolle rikoksentekovälineinä.
Kuva Poliisimuseo, Pia Penttilä
Taiderikosnäyttely ei ollut taidenäyttely, vaan se kertoi taiderikoksista ja niiden historiasta sekä poliisin ja taideasiantuntijoiden yhteistyössä tekemästä tutkinnasta. Samalla yleisö sai tietää esimerkiksi, miten väärennetyn työn voi erottaa aidosta tai mitkä ovat huijarimyyjien kikkoja taidekaupassa.
Väritetty totuus – Taiderikoksia Suomessa -näyttely oli esillä keväästä 2021 vuoden 2023 loppuun.
Katso näyttelyyn liittyviä videoita Poliisimuseon YouTube-kanavalla
Taiderikokset jos epäilen teostani väärennetyksi infolaatikko
Mitä teen, jos epäilen taulua väärennökseksi?
Suomen poliisilla ei ole erillistä yksikköä taiderikosten tutkimista varten. Pääsääntö on, että rikoksen tutkii poliisilaitos, jonka alueella epäilty rikos on tapahtunut.
Oleellista on, millaisesta teoksesta on kysymys. Onko kyseessä arvomaalaus, jolla on suuri rahallinen arvo? Esimerkiksi noin 200–300 euron arvoisen maalauksen tutkiminen ei ole taloudellisesti järkevää, koska tutkimusten tekeminen maksaa paljon enemmän kuin itse teos.
Jos kyseessä on vähäarvoinen teos, poliisi tutkii teoksen aitouden vain, jos asiaan liittyy rikos, joka edellyttää teoksen aitouden selvittämistä. Rikosnimike voi olla esimerkiksi perusmuotoinen petos. Tällöin teoksen ostosta on pitänyt kulua alle viisi vuotta ja sinulla pitää olla konkreettisia perusteita petosväitteen tueksi. Jos nämä ehdot täyttyvät, ota yhteys oman asuinpaikkakuntasi poliisiin ja tee rikosilmoitus.
Jos yllä mainitut ehdot eivät täyty ja haluat selvittää teoksen aitouden, voit viedä teoksen tunnetun ja luotetun huutokaupan arvioitavaksi. Sinun tulee kertoa arvioijalle, että epäilet teoksen aitoutta. Voit ottaa yhteyttä myös Kansallisgalleriaan ja tiedustella, onko heillä mahdollisuutta tutkia teosta.
Jos tiedät, että omistamasi teos on väärennös, ota yhteyttä asuinpaikkasi poliisiin ja luovuta väärennös poliisille. Kerro samalla, mistä tiedät, että kyseessä on väärennetty työ.
Väritetty totuus virtuaalisesti infolaatikko
Tutustu näyttelyyn virtuaalisesti
Vieraile Väritetty totuus – Taiderikoksia Suomessa -näyttelyssä virtuaalisesti käyttämällä omaa tietokonettasi tai puhelintasi. Virtuaaliesittely avautuu Digimuseon verkkopalvelussa.