Vielä ehdit: Väritetty totuus -taiderikosnäyttely on esillä 16.12.2023 asti

Julkaisuajankohta 10.10.2023 9.54
Uutinen

Väärennettyjä "Gallen-Kallelan", "Schjerfbeckin" ja "Picasson" töitä, tietoa taiderikostapauksista, niiden selvittämisestä ja viranomaisyhteistyöstä – tätä on tarjolla vielä joulukuun puoliväliin asti Poliisimuseossa Tampereella.

Väritetty totuus – Taiderikoksia Suomessa -näyttely on esillä lauantaihin 16.12.2023 asti. Erikoisnäyttely kertoo suomalaisista taiderikoksista sekä poliisin tekemästä esitutkinnasta ja viranomaisyhteistyöstä muun muassa Kansallisgallerian tutkijoiden kanssa. Kaikki näyttelyssä esillä olevat taideväärennökset kuuluvat nykyään Poliisimuseon kokoelmiin.

– Alun perin väärennökset on takavarikoitu poliisille rikoksentekovälineinä. Poliisimuseo dokumentoi teokset ja ottaa niistä osan museon kokoelmiin. Me Poliisimuseon tutkijat mietimme, mitkä väärennökset jäävät kokoelmiin ja mitkä eivät. Arvioinnissa on mukana myös poliisin ja Kansallisgallerian edustajia, kertoo tutkija Juha Vitikainen.

Museokokoelmiin teos voi päätyä esimerkiksi, jos rikostapaus on ollut merkittävä ja julkinen tai jos väärennöksen tekniikka on erityinen tai toisaalta jos väärennös on tyypillinen. Taideväärennös voidaan ottaa kokoelmiin myös, jos teosta voidaan käyttää verrokkina myöhemmässä rikostutkinnassa.

– Kaikki teokset eivät siis päädy museokokoelmiin, vaan osa hävitetään. Meiltä usein kysytään, eikö teoksia voisi saada esille seiniä kaunistamaan, mutta vastaamme, että museon omistamat taideväärennökset on tarkoitettu vain museaaliseen tai tutkimukselliseen käyttöön. Muuten vaarana olisi, että teokset palaisivat takaisin myytäviksi taidemarkkinoille.

Osa Väritetty totuus -näyttelyn teoksista hävitetään, kun näyttely museossa on päättynyt. Osa näyttelyssä esillä olleista töistä siirtyy säilytykseen.

Seuraava erikoisnäyttely avautuu huhtikuussa

Poliisimuseon seuraava erikoisnäyttely Maijat ja möröt avautuu huhtikuun lopussa 2024. Näyttely esittelee monipuolisesti poliisin ajoneuvoja: autoja, moottoripyöriä, skoottereita, moottorikelkkoja ja mönkijöitä. Vanhin esille tuleva ajoneuvo on vuosimallin 1963 Renault Goelette, joka palveli Tampereen poliisilaitoksen mustamaijana. Automallia on käytetty myös rikostutkimusautona esimerkiksi Helsingin poliisilaitoksella. Uusimpia ajoneuvoja näyttelyssä edustaa nykypäivän moottoripyöräpoliisien käyttämä Kawasaki Ninja H2 SX, joka on Poliisiammattikorkeakoulun opetuskäytössä ja tulee ajokauden ulkopuolella esille näyttelyyn.

– Maijat ja möröt -näyttelyssä selviää esimerkiksi, mitä olivat piiska-autot, milloin poliisin vilkun väri muuttui siniseksi ja milloin sinivalkoinen väritys ajoneuvoissa yleistyi. Kerromme myös, mistä tulevat näyttelyn nimessäkin mainitut poliisiautomallien nimitykset maija ja mörkö, lupaa tutkija Maritta Jokiniemi.