Den färgade sanningen – Polismuseets nya utställning om konstbrott

Utgivningsdatum 25.3.2021 9.12
Nyhet

Förfalskningar, kriminell konsthandel, bedrägerier, penningtvätt och förskingring – konstbrottligheten framträder på många olika sätt.

Polismuseets nya utställning Den färgade sanningen – Konstbrott i Finland berättar om finländska konstbrott, polisens förundersökning och myndighetssamarbetet med bland annat forskare vid Nationalgalleriet. 

På museet visas till exempel förfalskade ”Gallen-Kallela”, ”Schjerfbeck” och ”Picasso”. Alla utställningens verk hör numera till Polismuseets samlingar. De har ursprungligen beslagtagits i samband med polisens förundersökning och dömts förverkade till staten som hjälpmedel vid brott.

– Konstbrott är en del av den organiserade, professionella och även internationella brottsligheten. Det är inget romantiskt med konstförfalskningar. De görs på villkor av likgiltig girighet och pengar, på samma sätt som man förfalskar till exempel joggingskor eller modersmjölksersättning, säger museets intendent Tiina Tuulasvaara-Kaleva.

Bedragare förstör det finländska kulturarvet

I Finland förekommer konststölder sällan och i konstbrottsligheten betonas konstförfalskningar och handeln med dem. Bedrägerierna och den kriminella handeln med konstförfalskningar började öka på 1980-talet. Konstnärer som i Finland har förfalskats rikligt är till exempel Akseli Gallen-Kallela, Helene Schjerfbeck, Eero Järnefelt, Nikolai Lehto och Reidar Särestöniemi.

– Fabriceringen av konstförfalskningar grundar sig på marknaden: Man förfalskar det som köps. Förfalskningar är brott mot de ursprungliga konstnärerna, lurade målsägandena och det nationella kulturarvet. Varje förfalskat verk försvagar och förstör kulturarvet. Förfalskningarna förvränger konstmarknaden och tar arbete och utkomst även från nuvarande konstnärer.

Sedan 2009 har skadorna av konstbrott som undersökts av Centralkriminalpolisen i Operation FAKE varit nästan 20 miljoner euro i Finland. 

– Bland dem som blivit lurade till konstbrott finns rika samlare och vanliga medborgare, som förlorade sina besparingar när de köpte "värdekonst". Såväl konstintresserade som yrkesfolk och konstmuseer har blivit bedragna. Sannolikt har en del av köparna av förfalskningar inte kontaktat polisen. Orsaken kan vara okunnighet, skam eller till och med en önskan att "få skadan att cirkulera", bedömer Tuulasvaara-Kaleva.  

Utställningens teman i sociala medier

Utställningen Den färgade sanningen visas på Polismuseet från och med 26.3.2021. På grund av coronavirussituationen är museet stängt för allmänheten, men vi presenterar utställningens teman på våra sociala medier. Det utlovas till exempel besök i utställningslokalerna och en intervju med Centralkriminalpolisens utredare. Största delen av vårt innehåll i sociala medier är på finska, men med hjälp av bilder och videor kan du se utställningens stämning, även om du inte förstår finska.

Utställningstexterna är på finska, svenska och engelska.

Publiken kan bekanta sig med utställningen på plats på museet genast när de begränsningar för allmänheten som fastställts på grund av coronasituationen kan hävas. 

Polismuseet Startsidans stor nyhet Tammerfors