- Poliisimuseo
- fi
- Ajankohtaista
- Uutinen
Poliisimuseo viettää 20-vuotisjuhlavuottaan
Poliisimuseo perustettiin toukokuussa 2004 Tampereelle silloisen Poliisikoulun yhteyteen. Museo juhlistaa 20-vuotista taivaltaan monin eri tavoin. Luvassa on esimerkiksi muisteluita sosiaalisessa mediassa ja erilaisia tapahtumia.
Poliisimuseon 20-vuotisen historian aikana museovierailulla on käynyt yli 380 000 kävijää ja museo on järjestänyt parikymmentä erilaista näyttelyä niin museon tiloissa kuin verkossa.
– Aivan ensimmäinen näyttely, FINPOL05, oli esillä Museokeskus Vapriikissa, koska Poliisimuseolla ei vielä ollut omia tiloja. Omat, juuri meitä varten suunnitellut ja rakennetut tilat saimme vuonna 2008, jonka syksyllä avasimme ovemme yleisölle Hervannassa, kertoo Poliisimuseon nykyinen johtaja, intendentti Lauri Haavisto.
– Vuosien varrella Poliisimuseo on kertonut Suomen poliisin historiasta paitsi kahden perusnäyttelyn, myös erilaisten vaihtuvien näyttelyiden avulla. Näiden erikoisnäyttelyiden teemoja ovat olleet muun muassa taideväärennökset, poliisikoulutus, poliisikoiratoiminta, poliisin voimankäyttö ja Suojelupoliisi.
Uusin erikoisnäyttely eli "Maijat ja möröt – Poliisin ajoneuvoja maastossa ja maanteillä" avautui huhtikuun 2024 lopussa. Näyttely esittelee monipuolisesti poliisin ajoneuvoja: autoja, moottoripyöriä, skoottereita, moottorikelkkoja ja mönkijöitä.
Näyttelyitä, kokoelmia, opetusta ja perinnetoimintaa
Poliisimuseo on koko perheen ilmainen museo, jossa on nähtävää ja elämyksiä kaikenikäisille.
– Näkyvin osa toimintaamme ovat tietenkin näyttelymme, jotka ovat kaikille avoimia. Näyttelyiden lisäksi työhömme kuuluu paljon sellaista, joka ei välttämättä näy museovieraille. Tallennamme poliisin historiaan liittyviä esineitä, kuvia, filmejä ja muita aineistoja. Kaikki kokoelmiimme kuuluva aineisto ei pääse koskaan esille näyttelyvitriineihin, Lauri Haavisto muistuttaa.
– Lisäksi tutkijamme opettavat poliisiopiskelijoita ja kertovat heille poliisin historiasta ja sen kytkennöistä nykyiseen poliisitoimintaan. Poliisimuseon tehtäviin kuuluu myös koordinoida koko poliisin historia- ja perinnetoimintaa. Järjestämme muun muassa tapaamisia poliisilaitosten museoyhdyshenkilöille.
Nykyään Poliisimuseo vastaa myös Rikosmuseon toiminnasta. Rikosmuseon näyttely sijaitsee Keskusrikospoliisin tiloissa Vantaalla, mutta se ei ole avoinna suurelle yleisölle. Joitakin Rikosmuseon kokoelmiin kuuluvia esineitä on esillä Poliisimuseossa.
Poliisimuseon toiminta sai kiitoksen korkealaatuisuudestaan, kun museo valittiin vuonna 2022 Vuoden museoksi Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvoston Suomen komitean järjestämässä kilpailussa. Palkitsemisperusteluissa kilpailun tuomaristo totesi, että Poliisimuseon konsepti on kokonaisuutena onnistunut ja että museon toiminnassa tulee esiin tasalaatuinen ja korkeatasoinen ammattimainen ote.
Juhlavuoden viettoa somessa ja tapahtumissa
Museo viettää 20-vuotisjuhlavuottaan monin eri tavoin. Suurelle yleisölle juhlavuosi näkyy sosiaalisessa mediassa ja tapahtumissa.
– Somessa nostamme esiin väläyksiä 20 vuoden ajalta: muisteluita, menneitä näyttelyitä sekä tietoa kokoelmien ja koko museon kehittymisestä. Järjestämme juhlavuoden aikana monenlaisia tapahtumia, joihin kuka tahansa voi osallistua. Luvassa on esimerkiksi ilmaisia yleisöopastuksia pitkin vuotta. Poliisin päivänä lauantaina 10.8. museolla on monenlaista tekemistä ja erityisohjelmaa, Lauri Haavisto lupaa.
Juhlavuosi huipentuu syksyllä järjestettävään kutsuseminaariin, jossa muistellaan menneitä, mutta pohditaan myös tulevaa.
– Museo ei jämähdä paikalleen, vaan mietimme koko ajan uusia kuvioita ja sitä, miten saamme jatkossakin tarjottua vieraillemme hienon museokokemuksen!
Poliisimuseo nyt
- Poliisimuseo on osa Poliisiammattikorkeakoulua.
- Museo sijaitsee Hervannassa noin kahdeksan kilometriä Tampereen keskustasta.
- Vuonna 2023 museossa kävi noin 42 000 vierailijaa.
- Yli 90 % museovieraista on tyytyväisiä käyntiinsä HappyOrNot-mittarin mukaan.
- Kokoelmissa on noin 24 000 esinettä, 141 000 valokuvaa, 3 900 filmiä tai multimediaesitystä sekä 3 000 kirjaa.