Suljettuja ovia ja salaisia agentteja?

Julkaisuajankohta 16.3.2011 0.00
Uutinen

Ohranasta Supoon -erikoisnäyttely avautuu Poliisimuseossa  

Sanapari "valtiollinen turvallisuuspoliisi" herättää mielikuvia tummennetuista laseista ja huippusalaisista operaatioista. Terrorismintorjunta ja turvallisuustyö ovat osa nykyisenkin Suojelupoliisin työkenttää, mutta valtiollisen turvallisuuspoliisin historia ulottuu pitkälle aikaan ennen itsenäisyyttä.

Poliisimuseossa Tampereella avautuu torstaina 17.3.2011 erikoisnäyttely Ohranasta Supoon - valtiolliset turvallisuuspoliisit Suomessa .

Näyttely esittelee valtiollisten turvallisuuspoliisien kehitystä ja tehtäviä Suomessa aina 1800-luvun santarmilaitoksesta ja Ohranasta, eli poliittisen rikollisuuden ehkäisyn erikoisyksiköstä, sodanajan Valtiolliseen poliisiin ja sitä kautta nykyiseen Supoon, joka perustettiin vuonna 1949.

Poliisimuseo tuo ensimmäistä kertaa Suomessa esille, millaista "salaisten agenttien" todellinen työ on.

Näyttelyssä voi esimerkiksi tutustua turvallisuuspoliisin työvälineisiin tai nähdä, millaisessa sellissä pidettiin maanpetoksesta epäiltyjä sotavuosien aikana. Näyttelyn suurimpiin yksittäisiin esineisiin kuuluu Suojelupoliisin panssaroitu auto, jota on käytetty korkea-arvoisten vieraiden turvalliseen kuljettamiseen.


Poliisimuseo on kaikille avoin ja ilmainen museo Tampereella Poliisiammattikorkeakoulun yhteydessä. Perusnäyttelyn "900 vuotta poliisin historiaa Suomessa" lisäksi museossa on esillä vaihtuvia erikoisnäyttelyjä. Museo on avoinna tiistaista perjantaihin kello 10-15 ja lauantaisin kello 12-17.

Poliisimuseo Tiedote tuotu vanhoilta sivuilta Uutinen