Rikosmuseo osaksi Poliisimuseota - esineistöä nyt myös suuren yleisön nähtäville

Julkaisuajankohta 10.4.2019 10.53
Uutinen

Rikosmuseo osaksi Poliisimuseota - esineistöä nyt myös suuren yleisön nähtäville

Mestauskirves 1700-luvulta, kuuluisiin rikostapauksiin ja murhatutkimuksiin liittyviä esineitä ja mittava taideväärennösten kokoelma - nämä kaikki siirtyvät osaksi Poliisimuseon kokoelmaa, kun Poliisimuseo ja Rikosmuseo yhdistyvät huhtikuussa 2019.

Keskusrikospoliisin tiloissa Vantaalla sijaitseva Rikosmuseo kertoo rikostutkimuksen ja rikollisuuden historiasta. Museon näyttely säilyy edelleen Keskusrikospoliisissa, mutta Poliisimuseo vastaa jatkossa myös Rikosmuseon kokoelmista ja näyttelyistä.

- Rikosmuseo ei ole turvallisuus- ja tietosuojasyistä avoinna suurelle yleisölle, mutta jatkossa kuka tahansa voi päästä tutustumaan Rikosmuseon kiinnostaviin esineisiin ja niihin liittyviä tarinoihin osana Poliisimuseon näyttelyitä, kertoo Poliisimuseon intendentti Tiina Tuulasvaara-Kaleva .

- Kesäkuussa avautuvaan Poliisi paikalla! -näyttelyyn tulee esille Rikosmuseon kokoelmiin kuuluvia esineitä, esimerkiksi mestauskirves 1700-luvulta ja Eugen Schaumanilta kotietsinnässä löydetty pommi. Rikosmuseon kokoelmia esitellään lisää muutaman vuoden kuluessa, kun avaamme näyttelyn väärennetystä taiteesta.

Poliisin vanhin museo

Rikosmuseo perustettiin vuonna 1937 Rikostutkimuskeskuksen yhteyteen opetusnäyttelyksi poliiseille: siellä esitettiin, miten rikoksia on tehty, millaisia aineistoja on tutkittu ja miten tutkimuksissa on päästy ratkaisuihin. Vuodesta 1955 Rikosmuseo on ollut osa Keskusrikospoliisia.

Museon kokoelmiin kuuluu rikoksentekovälineitä, tutkintamateriaalia, rikospaikkanäytteitä, rikostutkimusvälineitä ja -laitteita sekä valokuvia. Esineitä on noin 5 000 ja valokuvia noin 16 000.

Poliisimuseo perustettiin vuonna 2004, ja sen ensimmäinen näyttely omissa tiloissa Tampereen Hervannassa avautui yleisölle vuonna 2008. Poliisimuseo esittelee Suomen poliisin historiaa ja poliisin toimintaa keskiajalta nykypäivään asti.

Kuva: Rikosmuseo

Rikosmuseon hoitaja, asessori Viljo Wathén tutkii sormenjälkiä vuonna 1955. Wathénin värikkäät opastukset olivat kuuluisia siitä, että osa vieraista tuli huonovointisiksi.

Poliisimuseo Tiedote tuotu vanhoilta sivuilta Uutinen