Poliisimuseon uusi perusnäyttely rakentumassa - joulutauko 10.12.2018 - 31.1.2019

Julkaisuajankohta 22.11.2018 10.04
Uutinen

Poliisimuseon uusi perusnäyttely rakentumassa - joulutauko 10.12.2018 - 31.1.2019

Mitä tekivät kyytirättärit? Missä mentiin päin Brinkkalaa? Milloin ensimmäiset nettipoliisit aloittivat työnsä? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa Poliisimuseon uusi perusnäyttely, jota rakennetaan parhaillaan. Näyttely avautuu kesään 2019 mennessä.

Uudessa näyttelyssä museovieras pääsee kulkemaan pitkin katuja ja kujia, joiden varsilla poliisi tekee arjen työtään.

- Poliisin moninaisiin työskentelypaikkoihin viittaa myös näyttelyn nimi, "Poliisi paikalla!". Paikat voivat olla yksittäiseen tapahtumaan liittyviä tai kertoa laajempaa tarinaa. Näyttelyssä on esillä lisäksi "rikollinen maisema" eli rikos- ja onnettomuustapauksia, joiden kautta peilataan poliisin muuttumista sekä verrataan kansalaisten oikeustajua ja virallista laintulkintaa, kertoo museon tutkija Juha Vitikainen .

Poliisimuseon uusi perusnäyttely tarkastelee poliisia yhteiskunnallisena toimijana aina keskiajalta nykypäivään asti. Esillä ovat niin varhaiset käräjätuvat piiskuupaaluineen kuin nykypäivän kyberrikollisuuskin. Tärkeä näkökulma on poliisin ja kansalaisten suhteen muutos: millaisena poliisi on nähty ja millainen on ollut poliisin rooli eri aikoina.

Myös lastenosasto Pokela uudistuu

Uuden perusnäyttelyn toiminnalliset elementit ovat omana osastonaan, jonne tulevat muun muassa jo aiemmista näyttelyistä tutut virtuaalinen partioajopeli ja lasten oma poliisikamari Pokela. Lastenosasto muuttaa museossa toiseen paikkaan ja avautuu yleisölle helmikuussa 2019. Pokela saa uuden ilmeen ja uusia, ainutlaatuisia poliisiaiheisia leluja, mutta vanhaakin säilyy. Esimerkiksi lastenosaston pienet poliisihaalarit ja leikkimustamaija ovat jatkossakin vieraiden käytössä.

Joulutauko tammikuun loppuun

Perusnäyttelyn rakennustyöt aiheuttavat muutoksia museon aukioloon. Joulutauko on poikkeuksellisen pitkä: museo on suljettu 10.12.2018 - 31.1.2019. Uudistettu lastenosasto Pokela avautuu heti joulutauon jälkeen 1.2.

Poliisimuseossa on esillä kaksi erikoisnäyttelyä. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden erikoisnäyttely Järjestys romahtaa 1917 on avoinna vuoden 2019 loppuun saakka. Poliisikoulutuksen historiaa esittelevä Muodollisesti pätevä - Poliisikoulutus 100 vuotta -näyttely on avoinna syksyyn 2020 asti, mutta keväästä 2019 alkaen tilaa uudistetaan vaiheittain uuden perusnäyttelyn rakentamisen takia.

Poliisimuseo Tiedote tuotu vanhoilta sivuilta Uutinen